Wagi elektroniczne to, obok kasy fiskalnej, urządzenia, których nie może zabraknąć w żadnym sklepie zajmującym się sprzedażą towarów na wagę takich, jak wędliny, sery, owoce czy warzywa. W zależności od profilu działalności oraz oferowanych produktów, właściciele sklepów powinni dokonać wyboru kasy w odpowiedni sposób dopasowanej do ich indywidualnych potrzeb. Tego typu sprzęt należy kupować wyłącznie w autoryzowanych punktach sprzedaży. Jedynie takie urządzenia zapewnią nam bezpieczeństwo podczas ewentualnej kontroli.
Wagi sklepowe dobierać należy uwzględniając wielkość sklepu, a także organizację sprzedaży. Odpowiednio dopasowane urządzenie sprawi, że codzienna praca placówki stanie się jeszcze bardziej efektywna oraz dokładna, co przekładać będzie się na wzrost zysków. Uniwersalnym rodzajem wagi są etykietujące, które pozwalają pracownikowi lub obsługi na wydruk etykiety zawierającej informację odnośnie rodzaju towaru, jego wadze i cenie. Na etykiecie znajduje się także kod kreskowy, który jest skanowany przy kasie sklepowej.
W dużych punktach samoobsługowych dobrze sprawdzą się wagi sklepowe kontrolne, które umożliwiają klientom zważenie towaru bezpośrednio na stoisku. Jak wskazuje sama ich nazwa, takie urządzenia mają charakter wyłącznie kontrolny, a wybrany towar jest ponownie ważony przy kasie i na tej podstawie naliczana jest płatność. W małych sklepach, gdzie natężenie ruchu jest niewielkie, najczęściej stosuje się wagi kalkulacyjne, które pozwalają na zważenie towaru i obliczenie jego ceny na bazie wprowadzonego kodu. Takie urządzenie nie drukują etykiety z ceną, Ich maksymalny zakres ważenia to 15 kilogramów.
Warte wspomnienia są również wagi sklepowe pozwalające na połączenie ich z kasą fiskalną. Tego typu sprzęty stosuje się wyłącznie na stanowiskach kasowych. To dobre rozwiązanie dla sklepów o dużym natężeniu ruchu. W czasie ważenia najważniejsze informacje są tu przekazywane do kasy fiskalnej, co w znaczący sposób skraca czas pracy kasjera, a co za tym idzie usprawnia proces obsługi klienta.